Motor fluctueerd in toerental

Terwijl de eerste zonnestralen het gras in de tuin eindelijk doet groeien, zijn veel motormaaiers niet meer aan de praat te krijgen. Oorzaak kan zijn de bio-ethanol die wordt toegevoegd aan onze euro 95 benzine.

Bio-ethanol is op zich een agressieve, corrosieve vloeistof welke metalen aantast en rubberen slangen en pakkingen doet verstuffen. Tevens is bio-ethanol hygroscopisch ( trekt vocht aan uit de buitenlucht ) Door veroudering van de brandstof ontstaat "Gomvorming" de kleverige smurrie die in toenemende mate de benzinetankjes en carburateurs van motormaaiers en motorzagen verstopt, waardoor ze niet meer willen starten.

"De euro 95-benzine in de tankjes bederft in de maanden dat de machines ongebruikt in de schuur staan. Als je in het voorjaar de motor voor het eerst wil starten, kan het zijn dat deze totaal niet wil aanslaan. Euro 95 verzeept en daar kunnen storingen door optreden. Het bederf wordt veroorzaakt door de bio-ethanol die aan de benzine wordt toegevoegd.

Het wetenschappelijk onderzoekscentrum TNO bevestigt dit. "De houdbaarheid van de brandstof neemt af door ethanol", aldus een TNO-woordvoerster. Berg Uw motor of machine altijd op met een volle tank, hierdoor kan er geen zuurstof en vocht bij de bio-ethanol. Verwerk steeds de brandstof uit uw jerrycan in het seizoen, gebruik geen brandstof die ouder is dan 3 maanden, want ook in uw jerrycan treed er gomvorming op.

Ter voorkoming van bovenstaande werken wij met Briggs&Stratton brandstofstabilisator in een verhouding van 10 ml op 1 ltr. Euro-95

Dit voorkomt in de praktijk een hoop problemen, echter het is geen tovermiddel.